فصل ششم – وسایط الکتریکی
ماده ۲۸: وسایل و ادوات الکتریکی باید دارای حفاظ بوده و طوری ساخته و نصب و بکار برده شود که خطر برق زدگی و آتش سوزی وجود نداشته باشد.
ماده ۲۹: نصب و امتحان و یا تنظیم وسایل و ادوات الکتریکی باید فقط توسط اشخاصی که صلاحیت فنی آنها محرز باشد انجام گیرد و متخصص قبل از شروع بکار آنرا مورد آزمایش قرار دهد.
ماده ۳۰: برای جلوگیری از ازدیاد سیمهای متحرک و آزاد لازمست به مقدار کافی پریز در محلهای مناسب نصبگردد تا بهسهولت بتوان از آنها استفاده نمود.
ماده ۳۱: پوششها و زره کابلهای برق و لولهها و بستها و متعلقات و همچنین حفاظها و سایر قسمتهای فلزی وسایل برق که مستقیماً تحت فشار برق نیستند برای جلوگیری از بروز خطرات احتمالی باید اتصال زمین موثری داشته باشند.
ماده ۳۲: سیمهای اتصال زمین باید دارای ضخامت کافی و در نتیجه مقاومت کم باشند تا بتوانند با حداکثر جریان احتمالی که در اثر از بین رفتن و یا خراب شدن عایق بوجود آید استقامت داشته باشند. ضمناً باید در مدار جریان وسایل پیشبینی شود که در صورت پیدا شدن نقصی کهموجب اتصالجریان برق بهزمین گرددتمام مدار یا قسمت معیوب آنرا قطعکند.
ماده ۳۳: در نقاطی که احتمال صدمه به سیمهای اتصال زمین میرود بایستی بهوسیله مکانیکی آنها را محافظت نمود.
ماده ۳۴: در مورد دستگاههای الکتریکی متحرک که دارای قسمتهای فلزی بدون عایق باشند اعم از اینکه با جریان متناوب کار کنند یا دائم باید احتیاطات زیر بعمل آید:
الف – بدنههای فلزی بدون عایق وسایل مزبور بایستی بطور اطمینان بخشی اتصال زمین داشته باشند مگر اینکه جریان دائم با فشار کمتر از ۲۵۰ ولت باشد.
ب – بکار بردن دستگاههای الکتریکی متحرک با ولتاژ بیش از ۲۵۰ ولت ممنوع است.
ج – در مواردی که بکار بردن سیم اتصال زمین موثر مقدور نباشد باید جریانی با ولتاژ کمتر بکار برده شود.
د – در محیطهای آماده به اشتعال و همچنین در مجاورت مواد قابل اشتعال باید فقط از وسایل مخصوص الکتریکی متحرکی استفاده شود که از لحاظ عدم ایجاد اشتعال اطمینان بخش باشد.
ماده ۳۵: در مدت تعمیر شبکه برق باید آنرا بهوسیله کلید از منبع جریان قطع و به زمین متصل نمود و در صورت لزوم بین سیمهای شبکه نیز اتصال مستقیم برقرار کرد.
ماده ۳۶: در محیطی که خطوط تحت فشار برق وجود دارد تعمیر یا نصب ماشین آلات و دستگاهها یا سیمکشی یا هرعمل دیگر که ممکن است ایجاد برقزدگی نماید اکیداً ممنوع و فقط پس از قطع جریان برق انجام آن مجاز خواهد بود.
ماده ۳۷: سیمها و کابلهای برق باید دارای روپوش عایق مناسب با فشار الکتریسیته و سایر شرایط موجوده (رطوبت و گرما – ضربه و ساییدگی و غیره) بوده و روی اصول فنی نصب و حتی الامکان در لوله و یا کانال قرار گرفته باشند.
ماده ۳۸: سیمهای پل گردان – جراثقال و سایر سیمهایی را که نمیتوان عایق نمود باید طوری در حفاظ قرار داد که از اتصال احتمالی جلوگیری شود.
ماده ۳۹: در کارگاههایی که مواد منفجره و یا گازهای قابل احتراق و مواد قابل اشتعال تولید میشود بایستی اتصالهای برقی به نحوی باشند که ایجاد جرقه ننماید و از موتورهایی که طبق اصول فنی برای این قبیل کارها ساخته شده استفاده شود.
ماده ۴۰: کلیه ماشین آلات و دستگاههایی که احتمال تولید الکتریسیته ساکن دارد باید اتصال زمین موثر داشته باشند تا از تراکم بارهای الکتریسیته ساکن روی آنها جلوگیری شود.
ماده ۴۱: در محیطی که مواد قابل اشتعال و یا قابل انفجار (گازها – گرد و غبار و بخارات قابل انفجار و مایعات قابل اشتعال و غیره) وجود دارد علاوه بر اتصال زمین باید به وسایل مطمئن دیگری نیز از تراکم بارهای الکتریسیته ساکن جلوگیری نمود.